Şarjör Çeşitleri Nelerdir?

Şarjör, günümüzde ateşli silahların olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. İngilizce “charger” kelimesinden dilimize geçmiş olan şarjörler, ateşli silahlarda ve çeşitli Airsoft tabanca ve tüfeklerinde kullanılan mermi yuvalarına / mermi haznelerine verilen isimdir. Avcılıkta, atıcılık ve profesyonel güvenlik personeli tarafından kullanılan ateşli silahların önemli bir parçası olan şarjör, bir silah platformunun en önemli bileşenlerinden birisidir. Avcılık, profesyonel atıcılık için olduğu kadar güvenlik personelleri ve askerler için de önemli olan şarjörler, farklı silah türlerine göre çok farklı sayı veya tipte olabilirler. Şarjör çeşitleri nelerdir? Hangi tip silahlar için hangi tür şarjörler kullanılmalıdır? Bu ve bunun gibi soruları cevaplamadan önce, şarjörlerin ateşli silah teknolojisi tarihindeki yerinden çok kısa bir şekilde bahsedeceğiz.

Şarjörler, ateşli silahların her türünde kullanılırlar. Farklı kalibre ve ateş gücüne sahip her türden ateşli silah için, mermi veya fişeklerin bulunduğu bir hazne gereklidir. Geçmişi 12. Yüzyıla dayanan ateşli silahlarda, şarjör diye bir kavramdan söz edilemezdi. Bununla beraber, ateşli silahlar zaman içinde evrimleşip geliştiler. Savaş alanlarında peş peşe ve hızlı ateş etmek, ciddi bir ateş gücü üstünlüğü olarak görüldü. Buna paralel olarak, şarjörler – şarjör modelleri, şarjör çeşitleri ve mermi – fişek kapasitesi, ateşli silahlar için önemli bir hale geldi. Günümüzde Airsoft silahları gibi spesifik modellerin de aralarında bulunduğu pek çok silah için şarjör, mermi ve fişeklerin içinde yer aldığı önemli bir kısımdır. Şarjör çeşitleri, farklı ihtiyaçlara yönelik ve çok sayıda olabilirler. Buna karşılık temelde şarjör çeşitleri iki ana sınıfta incelenirler:

·         Çıkarılabilir Şarjörler: çıkarılabilir şarjörler, günümüzde pek çok ateşli silahta karşımıza çıkan unsurlardır. Hazne, silah gövdesinden çıkarılabilir ve istenirse şarjör içine yeni mermi veya fişekler eklenebilir. G3 Tüfeği örneğin, çıkarılabilir şarjöre sahip bir saldırı tüfeği olarak karşımıza çıkar. G3 şarjör kapasitesi, 20 adet 7.62mm mermiyi içinde tutar. Benzer şekilde, dünyadaki farklı ordular tarafından kullanılan Ak-47 Kalaşnikof saldırı tüfeği, 30 adet mermi kapasitesi ile dikkat çeker. Şarjör çeşitleri konusunda sık sık AK – 47 Saldırı tüfeğinden sıklıkla söz edeceğiz. Çünkü ikonik saldırı tüfeği keleş şarjör kapasitesi ile olduğu kadar sağlamlığı ve kendine has tasarımı ile de dikkat çeken bir ateşli silah modelidir. 

 

·         Sabit Şarjörler: Sabit şarjörler, çıkarılabilir şarjör tiplerinden farklıdırlar. Burada mermi veya fişek haznesi silahla bütünleşiktir ve çıkarılamaz. Mermi dolumu silahın gövdesi üzerinden yapılır. Günümüzde mermi hazneli pompalı tüfekler bulunur. Buna karşın, standart bir pompalı tüfek, sabit şarjör tipine iyi bir örnektir. Boru tipindeki mermi haznesi, kullanıcı tarafından doldurulur ve ateşlenmeye hazır hale gelmesi için tüfek pompalama hareketi ile ateşe hazır hale getirilir.

Günümüzde farklı ihtiyaçlara yönelik pek çok şarjör ve şarjör yan aksesuarı yaygın olarak kullanılmaktadır. Şarjör kapasite arttırıcılar, tipi ne olursa olsun silahın daha fazla sayıda mermi veya fişek saklamasını sağlarlar. Şeffaf modeller, mermi haznesindeki mermiler hakkında bize bilgi verirler. Şarjör sticker ürünleri, şarjörlerin ayırt edilmesinde önemlidir. Tamburalı şarjörler, çok daha fazla sayıda mermi veya fişeğin saklanması için kullanılırlar. Özetle, temel olarak iki çeşide ayrılsa da pek çok farklı mermi haznesi tipinin günümüzde kullanıldığını söylemek mümkün. Bununla beraber, çeşitli aksesuarlarla şarjörlerin değiştirilmesi veya daha fazla kapasiteye sahip olmaları sağlanabilir. Konuyu daha iyi anlatabilmek adına, ateşli silahlar için önemli olan bu kısma biraz daha yakından bakalım.

 

Şarjör Nedir? Şarjörler Neden Önemlidir?

Şarjör en basit tabiri ile mermi veya fişek haznesidir. Çoğu model, bir tür metal kartuşa benzer. Mermilerin namlu yatağına sürülmesi için çoğunun iç kısmında bir tür yay bulunur. Çıkarılabilir şarjör çeşitleri doldurulurken, yay rahatlıkla görülebilir. Mermi doldurma işlemi, bu tip çıkarılabilir modellerde genelde fişek veya mermilerin teker teker kartuşa yerleştirilmesidir. Örneğin g3 şarjör kapasitesi 20 adettir ve haznede sadece 10 mermi varsa, silahın ateş gücünü arttırmak için mermiler teker teker hazneye silah kullanıcısı tarafından, silah gövdesinden çıkarılarak yerleştirilir.

Şarjör modellerinin ilk örnekleri 17. Yüzyıla dayanır. Bu dönemlerde barut ve bile (muskeet – misket) tüfeğin ağzından dolduruluyor ve ateşlemeye hazır hale getiriliyordu. Hızlı ateş edebilmek için ilk olarak barut kapsülleri geliştirildi. Daha sonra, günümüz modern mermileri ortaya çıktı. Özellikle savaş alanında, atış hızını ve gücünü arttırmak için sonrasında “magazine” veya “clip” olarak bilinen mermi hazneleri, modern ateşli silahların ayrılmaz bir parçası oldular. Peki bu basit hazneler, ateşli silahlar için neden bu kadar önemli?

Şarjörler Ateş Gücünü Arttırır:Bir dizi halindeki mermi ve fişekler, silah kullanıcısına peş peşe ve hızlı atış imkânı sunarlar. Günümüzde şarjörlü pompalı tüfeklerin kullanılma amacı budur. Böylece avcılıkta veya çatışma alanında hedefi kaçamadan veha hareket edemeden vurma şansı elde edersiniz. Daha fazla mermi veya fişeği bulunan taraf, çatışma sahasında galip olacaktır. Bu nedenle örneğin 30 mermilik keleş şarjör kapasitesi, daha büyük ve farklı şarjörlerle arttırılabilir. Aynı şey, g3 şarjör kapasitesi ve diğer ateşli silahlar için de geçerlidir.

Şarjörler, Mermi ve Fişeklerin Korur:Nem, toz, kum, şarapnel ve daha pek çok dış etmen silahların çalışmasını engelleyebilir. Bu durumda mermi ve fişeklerin kuru ve temiz kalmalarını sağlamak son derece önemlidir. Günümüzdeki modeller metal bir dış kısma sahiptir ve bu sayede mermi ve fişekleri korurlar. Bununla beraber şarjör bakımı için çoğunlukla bir temizleme fırçası önemli bir aksesuar olarak dikkat çekmektedir. Savaş alanlarında ve çatışmalarda silahının tutukluk yapmasını kimse istemez. Örneğin keleş şarjör kapasitesi, bir çatışma için uygundur. Ancak mermi veya fişekler zarar görürse, ateşlenme gerçekleşmeyeceği için bakım ve temizlik, mermi hazneleri için son derece önemlidir. Mermi kutuları, metal mermi kutuları, fişeklikler benzer şekilde mühimmat / mermi güvenliği sağlamak için kullanılan aksesuarlar arasında gelirler.

Şarjör Çeşitleri Daha Güvenli Ateşli Silahlar İçin Önemlidir:Günümüzde modern ateşli silahlar ve Airsoft tabancalar, Airsoft tüfekler veya yivli av tüfekleri, pompalı tüfekler ve makineli tabanca modelleri daha güvenli bir kullanım için üretilirler. Modellerin her birinde mermi hazneleri, fişek ve mühimmatı muhafaza ederlerken, onların dışarda patlamasını engellerler. Bununla beraber hazneler, silah güvenlik mekanizmaları için de olmazsa olmazdır. Şarjör sticker çeşitleri gibi aksesuarlar ise, farklı çeşitlerin birbirlerinden ayırt edilmesinde ve silahların süslenmesi için yaygın olarak kullanılan ürünlerdir.
Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Airsoft
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.