Silah Taşıma Ruhsatı Almanın Şartları Nelerdir?

Silah taşıma ruhsatı, silah bulundurma ruhsatından çok daha fazla oranda harç bedeline sahip bir silah ruhsatıdır. Bulundurma ruhsatı aldığınızda, sahip olduğunuz ateşli silahları, ofis veya evinizde bulundurmanız mümkün olur. Ancak taşıma ruhsatı ateşli silahı yanınızda taşımanıza olanak verir. Silah taşıma ruhsatı almanın şartları, bu nedenle çeşitli nedenlerden silah taşıma ruhsatı almak isteyenler için son derece önemlidir. Ruhsatsız silah taşıma cezası çok yüksektir ve yasalar, yanınızda silah taşımak için ruhsat bulundurma zorunluluğunu vurgular. Silah bulundurma ruhsatı ise günümüzde, ateşli silah – ateşli silah mühimmatı ve diğer ürünleri satan dükkanlar tarafından da yaygın olarak alınan ruhsat sınıfı olarak dikkat çeker. Silah taşıma ruhsat harcı, bulundurma ruhsatı için ödenen meblağdan çok daha yüksektir. Farklı nedenlerle ateşli silahlara meraklı olanlar için taşıma ruhsatlı silah hangi hallerde kullanılır ve bunun gibi cevabı merak edilen soruları cevaplamaya özen göstereceğiz. İlk olarak “silah taşıma ruhsatı almanın şartları nelerdir?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

Silah taşıma ruhsatı almak için, aşağıda sıraladığımız şartları sağlamış olmanız gerekiyor. Bunlar arasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de, silah taşıma ruhsatı gibi ateşli silahlar ile ilgili ruhsat ve izinlerin beş yıllık olarak verilmesi. Yazni silah taşıma ruhsatı veya bulundurma ile ilgili izin belgelerinde, bir kerelik değil sürekli yenilenmesi gereken bir izinden söz etmek mümkün. Silah taşıma izin belgesi için;

·         21 Yaşını Doldurmuş ve 21 Yaşından Büyük Olmak,

·         Sağlık Raporuna Sahip Olmak,

·         Akli Dengesi Yerinde Olmak,

·         Silah Taşıma Ruhsatı Başvurusu İçin Yeterli Maddi İmkâna Sahip Olmak,

·         Sabıka Kaydı Bulundurmamak,

·         Vergi Borcu Olmamak,

Şartlarından söz edilebilir. Bununla beraber bazı meslek grupları için silah taşıma ruhsatı alma işlemi çok ama çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Avukatlar, altın ve gümüş işçiliği ile uğraşan sarraf ve kuyumcular, güvenlik personeli, pilotlar, askerler, inşaat sektöründe çalışanlar ve çeşitli meslek grupları, silah taşıma ruhsatını çok daha hızlı bir şekilde alabilirler. Genellikle bu meslek grupları için izin belgelerinin daha hızlı verilmesi, güvenlik tedbiri olarak görülebilir.

 

Ruhsatsız Silah Taşıma Cezası Ne Kadar?

Ruhsatsız silah bulundurmak veya ruhsatsız silah taşımak, T.C. Kanunlarına göre suçtur ve yasaktır. Değişen yıllara bağlı olarak, silah bulundurma veya silah taşıma ruhsatı ile ilgili kanun maddelerinde değişiklik olabilir. Tıpkı silah taşıma ruhsat harcı için gerekli olan ücrette olduğu gibi, kanun maddesi farklı yıllarda farklı cezaların verilmesine neden olabilir. 2023 Yılı ruhsatsız silah taşıma cezası; 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşıma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Benzer şekilde, ruhsatsız silah bulundurma cezası da suçtur.

 

Silah Taşıma Ruhsat Harcı

Silah taşıma ruhsatı harcı, değişen yıllara göre farklılık gösterebilir. Bununla beraber, taşıma izin belgesinin bulundurma ruhsatından çok daha fazla oranda harç bedeli ve başvuru ücreti gerektirdiğini herkes bilmektedir. Taşıma izin belgesi ile ilgili ücretler, silahın tipine bağlı olarak ta değişebilirler. Yivli av tüfekleri, tabancalar, yivsiz tüfekler için farklı harç oranlarından söz etmek mümkün. Taşıma izin belgesinde ise, silah tipi değişse de harç oranı çok fazla değişmez. 10.359.00 TL olarak belirlenmiş olan rakam, aynı zamanda silah taşıma ruhsatı yenileme için de ödenen bir meblağdır.

 

Kimler Taşıma Ruhsatlı Silah Alabilir?

Taşıma ruhsatı alabilmek için, dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekir. Kimi zaman, silah taşıma ruhsatı dilekçesi – başvurusu kabul olmayabilir. Ancak çeşitli meslek gruplarının çok daha hızlı ve rahat şekilde silah taşıma ruhsatı alabildikleri bilinmektedir. Günümüzde herkes silah taşıma ruhsatı alabilir. Buna karşın bazı meslek gruplarının silah ruhsatı almaları çok daha rahat ve de kolaydır. Bunlar arasında:

·         Avukatlar,

·         Altın ve Gümüş İşçiliği İle Uğraşanlar – Dükkân Sahipleri,

·         Havayolu Pilotları,

·         Güvenlik Personeli,

·         Askerler,

·         İş Adamları – İnşaat Sektöründe Faaliyet Gösterenler,

Gibi meslek gruplarında yer alanlar çok daha rahat ve hızlı bir şekilde silah taşıma ruhsatı alabilirler. Sıraladığımız meslek grupları için bulundurma ruhsatı alma işlemi de kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.


« Anasayfa